Sosyal Medya

Güncel

ABD, Suudi Arabistan'ın 750 milyar $’lık yatırımını dondurabilir

ABD’nin ‘11 Eylül’ tasarısını kabul etmesiyle Suudi Arabistan’ın ABD’deki 750 milyar dolar yatırımı tehlikeye girdi. Açılacak davalarda, tazminat teminatı olması nedeniyle bu varlıklara el koyma ve dondurma hakkı var



ABD’de “11 Eylül” tasarısı olarak bilinen Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası’nın onaylanmasına Suudi Arabistan cephesinden yoÄŸun tepki geliyor. Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Tasarının onaylanması, yüz yıllardır uluslararası iliÅŸkilerde etkin bir gelenek olan ‘egemenliÄŸin dokunulmazlığının zayıflatılması’ ilkesine karşı çıkan ülkeler nezdinde büyük bir endiÅŸe kaynağı olmuÅŸtur” denildi. Suudi yetkililer önceki açıklamalarında konunun yasallaÅŸması halinde ABD’de bulunan yatırımlarını geri çekeceklerini duyurmuÅŸtu. Buna göre Suudi Arabistan’ın ABD’de toplam 750 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Bunun 170 milyar dolarlık bölümünün ABD tahvil, geri kalan kısmının ise ÅŸirket hisseleri ve diÄŸer varlıklar olarak belirtiliyor. Suudi yatırım çevreleri alınan bu kararla birlikte ABD’de bulunan yatırımların artık güvende olmadığının ortaya çıktığını belirterek bu durumun ABD’ye yatırım yapacak diÄŸer ülkelere de örnek olacağını savundu. Suudi uzmanlar söz konusu yasayı yatırımcı güvenine tamamen aykırı bir adım olarak tanımlarken önümüzdeki dönemde ABD’den çıkan yatırım miktarında artış beklenmesi gerektiÄŸini savundu.

‘KONGRE GEREKLÄ° ADIMI ATMALI’

Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanlığı, ABD’de ‘11 Eylül’ tasarısı olarak bilinen Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası’nın onaylanmasına, “uluslararası iliÅŸkilerde büyük bir endiÅŸe kaynağı olduÄŸu” gerekçesiyle de tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkân tanıyan tasarının ABD Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde de 3’te 2 çoÄŸunlukla kabul edilerek yasalaÅŸmasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunuldu. Açıklamada, “Tasarının onaylanması, yüz yıllardır uluslararası iliÅŸkilerde etkin bir gelenek olan ‘egemenliÄŸin dokunulmazlığının zayıflatılması’ ilkesine karşı çıkan ülkeler nezdinde büyük bir endiÅŸe kaynağı olmuÅŸtur” ifadesi kullanıldı. Yasa sonucu uluslararası iliÅŸkilerde “egemenliÄŸin dokunulmazlığının zayıflayacağı” savunulan açıklamada, bu durumun ABD dahil bütün ülkeleri olumsuz etkileyeceÄŸi belirtildi. ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile bu ülkenin Savunma Bakanı, Genelkurmay BaÅŸkanı ve CIA BaÅŸkanı’nın tasarıya karşı çıkarak itirazlarını dile getirdikleri hatırlatılan açıklamada, birçok ülkenin de yasaya karşı olduklarını beyan ettikleri vurgulandı. Açıklamada, söz konusu kanunun vahim ve tehlikeli sonuçlarından kaçınmak için ABD Kongresi’nin gerekli adımları atması temenni edildi.

PRENS EL VELÄ°D BÄ°N TALAL EL SAUD 17.2 MiLYAR DOLAR

MÄ°LYARDER SUUDÄ°LERÄ°N SERVETLERÄ° TEHLÄ°KEDE

ABD’nin ülkede bulunan Suudi varlıklarına el koyma veya dondurma ihtimali bu ülkede büyük yatırımları bulunan Suudi Arabistan kökenli milyarderlerin servetlerini de sorgulanır hale getirdi. Bunların başında 17.2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanlarından biri olan Prens El Velid Bin Talal El Saud geliyor. ABD’de baÅŸta Citigroup, 21st Century Fox, Apple, Twitter, Coca-Cola, AOL Time Warner, Euro Disney, Ebay ve Lyft olmak üzere pek çok dev ÅŸirkette yatırımı bulunan El Velid’in yeni yasal düzenleme ile ilgili nasıl bir yol izleyeceÄŸi merak ediliyor. Suudi milyarder geçtiÄŸimiz aylarda ABD’nin baÅŸkan adaylarından Donald Trump ile yaptığı açıklamalarla gündeme gelmiÅŸti. El Velid, Trump’ı iki defa iflastan kurtardığını belirterek, Trump’ı güvenilir olmayan biri olarak tanımlamıştı.

MUHAMMED EL AMOUDÄ° 8.9 MÄ°LYAR DOLAR

SULTAN BÄ°N MUHAMMED BIN SAUD EL KABEER 3.6 MÄ°LYAR DOLAR

SALEH KAMEL 1.9 MÄ°LYAR DOLAR

 

2 TRÄ°LYON $’LIK ARAMCO’NUN HALKA ARZI TEHLÄ°KEYE GÄ°RDÄ°

ABD’nin yasalaÅŸtırdığı ‘11 Eylül’ yasasının hayata geçmesinin zaman alacağı belirtiliyor. Piyasa uzmanları bunun için 10 hatta 20 yıl geçmesinin gerekebileceÄŸini belirtirken, “Ä°lk davaların açılması, soruÅŸturmanın yürütülmesi ve ilk kararlara varılması uzun yıllar alır. Åžu an heyecanlı olan piyasaların heyecanı zamanla düşer” yorumunda bulundu. Ancak yetkililer yüz milyarlarca dolarlık Suudi kraliyet ailesine ait varlıkların bu süreyi beklemeden ülkeyi terk edeceÄŸini savunuyor. Zira ABD Adalet Bakanlığı’nın yakın gelecekte ABD’deki Suudi varlıklarına dondurma ve hatta el koyma kararı alabileceÄŸi belirtiliyor. ABD’den varlık çıkışına yönelik ilk adımın atılmasıyla birlikte OrtadoÄŸu çıkışlı çok sayıda yatırımın ABD’den kaçabileceÄŸi belirtiliyor.

TAHVÄ°L ARZI ERTELENEBÄ°LÄ°R

DiÄŸer yandan dünyanın en deÄŸerli ÅŸirketi olan Suudi Arabistan’ın devlete baÄŸlı petrol ÅŸirketi Aramco’nun halka arzı da tehlikeye girdi. Daha önce piyasa deÄŸeri 1.5-2 trilyon dolar arasında olacağı tahmin edilen ÅŸirketin New York Borsası’nda halka arz edilmesi planlanmıştı. Ancak son geliÅŸmeyle birlikte bu planın artık hayata geçmesinin mucizelere kaldığı belirtiliyor. Aynı ÅŸekilde Suudi Arabistan’ın ekim ayında yapmayı planladığı 10 milyar dolarlık tahvil ihalesinin de belirsiz bir süre için ertelenebileceÄŸi belirtiliyor.

 

SUUDÄ° ARABÄ°STAN VELÄ°AHT PRENSÄ°’NE CUMHURÄ°YET NÄ°ÅžANI

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi, BaÅŸbakan Birinci Yardımcısı ve İçiÅŸleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz El Suud’a dün Cumhuriyet NiÅŸanı verdi.

ErdoÄŸan, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleÅŸtiren El Suud’u dün CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde C tipi resmi törenle karşıladı. Basına kapalı gerçekleÅŸtirilen karşılama töreninde ErdoÄŸan, El Suud’u “Selamünaleyküm” diyerek ve sarılarak karşıladı. Karşılama töreninin ardından ErdoÄŸan ve El Suud baÅŸ baÅŸa görüştü. ErdoÄŸan, El Suud onuruna CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde öğle yemeÄŸi verdi. Yemek öncesinde CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde niÅŸan tevcih töreni gerçekleÅŸtirildi.

Törende konuÅŸan ErdoÄŸan, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki tarihi kardeÅŸlik baÄŸlarının bir sembolü olacak Cumhuriyet NiÅŸanı’nı tevcih etmekten büyük memnuniyet duyduÄŸunu belirterek, “Aziz kardeÅŸim, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dostane iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesine her daim büyük katkılar saÄŸladınız. Ä°ki millet arasında kökünü tarihten, aynı deÄŸerleri paylaÅŸmaktan alan dostluk ve kardeÅŸlik baÄŸlarını daha da perçinlediniz. 15 Temmuz kanlı darbe giriÅŸimi sonrası milletimiz ve ülkemizle sergilediÄŸiniz dayanışma için bir kez daha teÅŸekkür ediyorum” dedi.

Veliaht prens ise “Bizler tüm Suudi Arabistan Kraliyeti adına Türkiye’nin bu darbe giriÅŸimine karşı zaferle çıkmış olmasından ve bunun baÅŸarısızlıkla sonuçlanmış olmasından büyük bir mutluluk duyduÄŸumuzu burada ifade etmek isterim. Cenab-ı Allah ülkelerimizi korusun, güvenlik ve istikrarını daim kılsın” diye konuÅŸtu.

 

GAZETE HABERTÃœRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.